vrijdag 28 september 2012

nog een keer naar de Floriade
- deel 3: en nog veel meer!

rozentuin

Eén van de dingen die ik bij het eerste bezoek gemist had was de rozentuin. Op de website van de Floriade omschreven als: "Aan de voet van de kabelbaan ligt de indrukwekkende Rozentuin. Een park dat altijd in volle bloei staat en waar je lekker kunt relaxen tussen de heerlijk geurende, kleurrijke rozen."
Dat viel een beetje tegen, maar een paar soorten hadden geur, de meesten waren geurloos. Wel veel bloemen, goed doorbloeiende rozen. In mijn eigen tuin heb ik alleen geurende rozen aangeplant, een niet geurende roos valt mij altijd wat tegen, omdat ik de geur een essentieel onderdeel van de roos vind.
Erg indrukwekkend was het evenmin, maar het is waarschijnlijk niet helemaal fair om dit te vergelijken met de rozentuin in het Westbroekpark in Den Haag...

Maar gelukkig was er nog veel meer te bekijken!

theater

We liepen verder de heuvel op bij het theater.
Er was net een groep aan het zingen en het was daarboven goed te horen, prima akoestiek!

Op de top van de heuvel een mooi uitzicht over het Floriade terrein. Vooraan het Aqua paviljoen, daarachter de Innovatoren.
Guido op de top van de heuvel

Keltische boomkalender

Een grote steen in het midden van het terrein gaf uitleg.
De Keltische boomkalender verdeelt het jaar in 39 periodes van 1 of 10 dagen die worden beheerst door een bepaalde boomsoort. Onze geboortedatum bepaalt de bijbehorende levensboom. Deze boom is niet alleen onze geluksboom, maar vertelt tevens welke eigenschappen wij met hem gemeen hebben. In totaal onderscheidt de kalender 21 boomsoorten. De meeste boomsoorten regeren zowel over een periode in het voorjaar als in het najaar. Daarnaast zijn er 4 heilige bomen de eik, de beuk, de berk en de olijf, die alleen met enkele bijzondere dagen zijn verbonden. Deze dagen markeren de overgangen van de seizoenen.

De 21 boomsoorten waren in een kring geplant. Om de grote steen in het midden waren stenen in een spiraalvorm gelegd waarop de betreffende periodes stonden, wijzend naar de betreffende boom.

Guido en ik bleken dezelfde boom te hebben
Guido en Ari bij de cypres

de lapjesboom

Verder lopend kwamen we de lapjesboom tegen, een eik omhuld met gebreide lapjes.


Toeristen van over de hele wereld bezoeken de Floriade.


Ari was erg tevreden met de buggy.
Hij kreeg veel aandacht en kon alles zien :-)


Manshoge klompen voor het Huis van de Smaak.

Rijkspaviljoen My Green World


Een prachtig gebouw is het rijkspaviljoen My Green World. Het is gemaakt van hout en glas.

Van binnen is de constuctie goed te zien, prachtige lijnen!
Binnen waren allerlei innovaties te zien onder andere drijvende teelt. Hiemee kunnen meerdere oogsten per jaar gehaald worden zonder dat er veel grond nodig is.

In Bangladesh zijn projecten met drijvende teelt gestart, voor boeren die hun grond door de overstromingen kwijt geraakt zijn (artikel over drijvende teelt in Bangladesh, in het Engels).Buiten ook drijvende teelt, een prachtig contrast tussen het witte piepschuim en de rode blad!
Ari een beetje moe
Maar er was steeds wel iets te horen of te zien, maar het werd duidelijk moeilijker om z'n ogen open te houden ;-)

hemerocallis

Choices

Er waren veel gebouwen op de Floriade met dak- en gevelbeplanting.

Dit gebouw is ontworpen en gemaakt door leerlingen van de groen-opleiding Zuid-Nederland.

De beplanting staat in bakken die trapsgewijs oplopen, met een trap ernaast. Zodat het ook van bovenaf te bewonderen is.
onze route over de Floriade

Geen opmerkingen: