zondag 20 januari 2008

kinderboeken

De griep sloeg hard toe dit jaar, ik ben ruim 10 dagen goed ziek geweest en daarna duurde nog eens een dag of tien voor ik me weer echt fit voelde.

Het had echter één voordeel, ik had weer eens tijd om wat boeken te (her-)lezen.

Ik begon met de triologie over de 100-jarige oorlog van Thea Beckman: Geef me de ruimte!, Rad van fortuin en Triomf van de verschroeide aarde.

De boeken van Thea Beckman zijn makkelijk te lezen en dik genoeg om mij een paar uur bezig te houden. Ik heb deze boeken al vaak gelezen, maar blijf ze met plezier herlezen.

Daarna de Tillerman-reeks van Cynthia Voigt herlezen, de acht boeken over Dicey, James, Maybeth en Sammy Tillerman en enkele andere mensen uit hun omgeving waren weer goed voor een paar dagen leesplezier.
Een aantal delen zijn bekroond: Onder de blote hemel (Vlag en Wimpel 1986), Samen onder dak (Vlag en Wimpel 1986), Het verhaal van Dicey (Vlag en Wimpel 1987) en De hardloper (Zilveren Griffel 1988). De andere delen zijn Niemand anders dan ik, Alles op één kaart, De verloren vader en Wilhelmina Smiths

Als laatste nog twee boeken die ik nog niet eerder gelezen had:
De vlucht van Nataiyu door Käthe Recheis (Vlag en Wimpel 1981), over de jonge Blackfoot indiaan Nataiyu die bij zijn familie weggehaald wordt om samen met een aantal leeftijdsgenoten aan de andere kant van de Rocky Mountains naar een internaat te gaan. Maar Nataiyu vlucht weg van het internaat om terug te gaan naar zijn stam. Hij wil zijn indiaanse manier van leven niet inruilen voor de blanke manier van leven.
Een mooi en ontroerend verhaal.

Gijsbrecht door Edward van de Vendel (Gouden Zoen 1999), het toneelstuk van Vondel opnieuw verteld. Het boek was zó uit, op zich mooi gedaan, maar ik was niet erg onder de indruk van dit boek.

Geen opmerkingen: