donderdag 16 mei 2013

midweek in het Sauerland - deel 4 - Frankenberg

Na de wandeling in Niedersfeld gingen we met z'n allen op weg naar Frankenberg. Dat bleek een verrassend mooi oud stadje te zijn. Eerst bezochten we de Liebfrauenkirche.

prachtig beest uitgehakt in een hoeksteen bij de ingang

grafsteen van Caspar Tholde, 16e eeuw, met een vijfpuntige ster bovenaan

Bij de reformatie in 1606 was veel verloren gegaan, maar een aantal beelden beelden van Tyle von Frankenberg (14e eeuw) zijn bewaard gebleven, hier de beelden van Johannes de Doper, een apostel en Christus.


Gethsemane, ook door Tyle von Frankenberg

Ook het glas in lood is grotendeels verloren gegaan, maar de paar stukken die er nog zijn zien er erg mooi uit.


Verder nog een zeer rijk bewerkt plafond, een bijzonder orgel (20e eeuw) en kunst van Ansgar Nierhoff, waar ik helaas geen gelukte foto van heb kunnen maken.Na alle natuur van de afgelopen dagen was deze onverwachte cultuur wel erg prettig ;-)


We liepen weer terug naar het centrum om het raadhuis te bekijken. Dit is een torentje aan de achterkant, weer alles bedekt met leien.
de voorkant met Vrouwe Justitia en een mooie klok


We dronken een kopje koffie bij restaurant "Die Sonne Frankenberg" op het pleintje bij het raadhuis. Het personeel verbaasde zich over die rare buitenladers die buiten bleven zitten toen het ging regenen... Maar wij zaten prima, droog onder een parasol.
Frank op het terras

Daarna verder gereden naar de Edersee
een klein stukje van Slot Waldeck gezienTerug in Niedersfeld wilde ik eindelijk weten wat er achter mijn initialen schuil ging... We waren hier al een aantal keren langs gereden.


Oh, dom van mij, dat had ik kunnen bedenken: Ave Maria.


Binnen valt een beetje tegen na de prachte werken in de Liebfrauenkirche in Frankenberg!
De laatste foto van deze vakantie, Frank, Chimay en Ari bij de Hillestausee, waar we nog een keer gewandeld hebben.

Geen opmerkingen: